VEGANSK BOLOGNESE – HVERDAGS RETTEN MAN IKKE VIDSTE FANDTES
JEG elskede som barn, pasta med kødsovs, og lasagne – ja alt med kødsovs og noget pasta, så var jeg glad! Og tænk sig, så dukkede vegansk bolognese eller som man siger den bedste kødsovs helt uden kød! JA du læser rigtigt.. Jamen er det så ikke bare en kødsovs med kød erstatning! NEJ, DET ER DET IKKE! Det er en lækker bolognese med grønsager, røde linser og valnødder. Det smager så lækkert og du får den mest smagefulde bolognese med en masse struktur, bid og crunchy konsistens…. JUBIIII DET BLIVER IKKE BEDRE!
Og så kommer prikken over I’et, du kan nemlig lave din egen veganske parmesan… MUMS
Det er super nemt at lave vegansk bolognese med pasta og vegansk parmesan!
INGREDIENSER TIL DIN KØDFRIE “KØDSOVS”
I princippet kan du bruge alle slags grøntsager i din bolognese. Jeg bruger næsten altid champignoner, gulerødder, peberfrugt og knoldselleri. Men har jeg rester af andet grønt, putter jeg også dette i. I denne opskrift havde jeg squash og hakket friske rødbeder i køleskabet og så kom det også med i. Alt kan bruges, så er der noget du ikke kan lide, så undlad det og skift ud med andet grønt.
INGREDIENSLISTE:
VEGANSK BOLOGNESE:
- CHAMPIGNON – Gerne brune, dem syntes jeg giver bedst smag og de er ikke lige så vandet!
- VALNØDDER
- RØDE LINSER
- GRØNSAGSBOULLION
- GULERØDDER
- KNOLDSELLERI
- HAKKET TOMATER – Gerne med hvidløgssmag eller krydderurter, måske chili hvis du godt kan lide chili smag i bolognese.
- LØG
- HVIDLØG
- SQUASH
- PEBERFRUGT
- RØDBEDER (kan undlades)
- BALSAMICO
- TOMATPURE
- TØRRET KRYDDERIER – Oregano, basilikum, sød paprika, spidskommen og salt&peber
- ÆRTE PASTA/ ELLER LINSEPASTA – Brug gerne andre veganske pasta, fx bønnepasta, fuldkornspasta, kikærtepasta, brug dem du bedst kan lide.
VEGANSK PARMESAN:
- CASHEWNØDDER
- GÆRFLAGER
- HVIDLØGSPULVER
- SALT
Blend det hele i en god mini hakker/blender, og det skal blendes i længere tid, så det bliver helt fint. Rør evt. rundt i det undervejs, da det godt kan sætte sig op af kanterne. Nemt og lækkert, gem det i en tæt beholder, det kan sagtens holde sig i længere tid.
VEGANSK BOLGNESE KLAR TIL SERVERING – MUMS….
Servere din bolognese i en skål eller dyb tallerken og drys med hjemmelavet vegansk parmesan! Du kan også servere din bolognese med vegansk revet ost, her anbefaler jeg Violife cheddar ost, du selv lige river.
Jeg brugte lang tid på at finde god vegansk ost, og jeg er fundet frem til at jeg syntes Violife’s oste smager bedst. Jeg bruger deres skive ost til toast, revet ost til pizza og samt deres cheddar ost, som vi ofte river og drysser på maden.
SE DERES PRODUKTER HER: https://violifefoods.com/da/vores-produkter/
Jeg køber Violife i min lokale Meny, der har de et stort udvalg af deres oste.
Du kan også spise din veganske bolognese med røde linsespaghetti, som jeg køber i LIDL. De smager også rigtigt godt.
INSPIRATION TIL ANDRE LÆKRE RETTER MED VEGANSK BOLOGNESE
Har du en rest tilbage af din bolognese, så kan du bruge den til hjemmelavet pizza, det smager virkelig godt. Så lav gerne en ekstra portion, så har du mad til flere dage.
SE OPSKRIFT PÅ HJEMMELAVET PIZZA HER: https://mmfitness.dk/hjemmelavet-vegansk-pizza-bolognese/
Elsker du også lagsagne så kan du også bruge vegansk bolognese som lasagne sovs, det bliver virkelig godt og med massere af smag!
INSPIRATION TIL ANDRE RETTER MED RØDE LINSER
Er du til røde linser og vegansk mad, der ikke tager lang tid at lave, så har jeg flere retter med røde linser. Jeg bruger ofte selv røde linser i min madlavning, da de er rige på proteiner og mætter rigtigt godt.
Jeg har en opskrift på en lækker tomatsuppe med røde linser, SE HER: https://mmfitness.dk/vegansk-tomatsuppe-med-rode-linser-og-kokosmaelk/
Eller Indisk dahl med raita, virkelig skøn og nem hverdags ret, SE HER: https://mmfitness.dk/indisk-dahl-med-kokosmaelk-roedelinser-og-spidskaal/
FIND OPSKRIFT PÅ SUND OG NEM VEGANSK BOLOGNESE HER:
VEGANSK BOLOGNESE – MED LINSER OG VALNØDDER
Ingredienser
- 250 gram Champignon
- 100 gram Valnødder
- 2 dl Røde linser
- 4 dl Grønsagsbouillon
- 2 store Gulerødder
- 1/2 stk Knoldselleri
- 2-3 fed Hvidløg
- 2 dåser Hakket tomater (Gerne med smag)
- 1 stort Løg
- 1 lille Squash
- 1 mellem Rød peberfrugt
- 100 gram Rå rødbede
- 2 spsk Rød balsamico eddike
- 1 dåse Tomatpuré
- 1 tsk Oregano
- 1 tsk Basilikum
- 1 tsk Sød paprika
- 1/2-1 tsk Spidskommen
- 1 pose Fuldkornspasta (Grønne lavet på ærter eller røde linsepasta)
Vegansk parmesan
- 2,5 dl Cashewnødder
- 4 spsk Gærflager
- 1/2 tsk Hvidløgspulver
- 1 tsk salt
Noter
- Erstat vegansk parmesan med revet ost, her anbefaler jeg Violife, det syntes jeg smager bedst.
- Du kan godt udskifte grønsagerne eller tilføje flere. Har du fx aubergine i køleskabet, så brug den, alt kan bruges.
- Du kan skifte pasta ud med frisk pasta, kikærte pasta, rød linse pasta, brug den pasta du bedst kan lide.
- Brug resten af din bolognese til en hjemmelavet vegansk pizza bolognese, det smager rigtigt godt. Se linket i opskriften.
- 100g KOGT PASTA
- 400g VEGANSK BOLOGNESE
- 15g VEGANSK PARMESAN
Fremgangsmåde
- Kom løg, hvidløg og alle de øvrige grøntsager i en foodprocessor og hak det fint.
- Varm en gryde op til medium varme, tilsæt lidt olivenolie og steg grøntsagerne heri i 5 min.
- Tilsæt tomatpure, balsamico, valnødder og krydderier, vend det rundt og lad det stege med i 1-2 min.
- Hæld de hakket tomater ved og tilsæt linser og bouillon. (4 dl)
- Bring det i kog og lad det simre i 20 min.
- Kog imens den valgte pasta efter anvisningen på pakken.
- Lav din veganske parmesan imens din bolognese og pasta koger.
- Kom alle ingredienserne i en mini hakker eller foodprocessor, den skal være skarp, blend det til det er fint i konsistensen.
- Det skal blendes i længere tid, så det bliver helt fint. Rør evt. rundt i det undervejs, da det godt kan sætte sig op af kanterne.
- Smag din bolognese til med salt og peber.
- Anret pasta i en skål, top med bolognese og drys med vegansk parmesan og evt. lidt friske krydderurter. Velbekomme